Sabtu, 31 Juli 2010

En liten påminnelse

Kom ihåg att dela med dig av ditt/dina favoritrecept! Mailadressen hittar du till höger.

Enkel kycklingpaj

En tanke med bloggen är, som nämnt, att ge middagstips. Alla inlägg kommer dock inte vara favoritrecept eller nya spännande recept, utan endast vara tips på vad du kan laga till middag. Det kan vara så pass "enkla" rätter att de inte ens kräver ett recept eller så kan det vara en veckomatsedel att få tips ifrån. Dessa recept kommer att samlas under etiketten "Snabba tips".

Detta inlägg är ett sådant som jag försökt beskriva ovan. Jag har nämligen gjort en mycket simpel (men god) paj till middag idag. Först gjorde jag en pajdeg av smör, fullkornsmjöl, grahamsmjöl och en gnutta kallt vatten. Fyllningen bestod av broccoli, grillad kyckling, tomat och äggstanning. Tyvärr hade jag inte fetaost hemma, men det skulle ha varit gott att ha i. Alternativet är ju så klart den än mer traditionella broccoli- och fetaostpajen.

Tonfiskpasta

Tonfisk i vatten
Creme fraiche (jag använde 5 %)
Salt, peppar, citronpeppar
Citron
Fräs tonfisken snabbt i lite olja. Salta, peppra. Ha i creme fraiche, krydda rikligt med citronpeppar. Låt koka ihop. Servera med pasta, citron, ärtor, grönsaker, oliver, vad man vill ...

Mosters basilikalax

För fyra portioner: Lägg fyra laxfiléer i en form. Häll över en färdig creme fraiche med tomat- och basilkasmak. Strö över fetaost och färsk basilika. Mycket enkelt, mycket gott!

Jag och min sambo blev bjuden på detta när vi besökte moster Göteborg på vår bilsemester (juli 2010).

Minggu, 25 Juli 2010

Busenkla långpannebrödet

Ett av mina favoritbröd, enkelt och gott och perfekt att frysa ned!

24 bitar
1 pkt jäst
2 dryga tsk salt
8 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1 dl linfrön
4 dl havregryn, gärna fiberberikade
6 dl vetemjöl special av fullkorn
6 dl vetemjöl

Lös jästen i saltet. Tillsätt vatten och olja. Rör sedan i linfrön, havregryn och båda mjölsorterna. Det blir en lös deg. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i degen. Strö över mjöl och platta ut degen med mjölade händer. Skåra med mjölad degskrapa 24 bitar. Jäs under bakduk ca 40 min.

Om man vill kan man pensla med fil och strö över olika sorters fröer. Grädda sedan mitt i ugnen vid 225 grader, ca 16-18 minuter. Låt svalna något innan brödet läggs över på galler. Skär/bryt i bitar. Frys in det som inte går åt.
Jag har provat pensla med fil, tyckte bara det blev kladdigt. Jag gräddade det också lite längre än vad som står i receptet.

Fräsch limevisp

Vispa vaniljvisp hårt med saften från en hel lime. Fräscht och gott och väldigt enkelt sätt att piffa till vaniljvispen till färska bär, gino eller paj!Recept och bild från Sofie.

Rabu, 21 Juli 2010

Thaiklubbor

4 portioner

4 kycklingklubbor, ca 1 kg
1 tsk salt
1 krm sv. peppar
2 msk smör
2 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 msk röd currypasta
2 paprikor
1 pressad vitlöksklyfta
färsk koriander (kan man hoppa)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela klubborna. Salta o peppra o bryn dem i stekpanna.
2. Lägg dem i en stor ugnssäker form. Sätt in i ugnen i 20 min.
3. Blanda grädde, currypasta o vitlök.
4. Strimla paprikan o lägg den runtom kycklingen o häll på grädden.
5. Ställ in i ugnen igen i ytterligare i20 min. Strö ev. över koriander.

Servera med ris.

Madeleines fläskfilé med smak från skogen

•600 g fläskfile
•2 gula lökar
•200 g valfri färsk svamp
•smör
•1/2 tsk svartpeppar
•1 1/2 msk konc kött och vinfond
•4 dl mellangrädde
•2 msk lingonsylt (jag tar jämt mer)
•färsk timjan

Tillagning
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar. Bryn köttet i en stekpanna. Ta upp köttet. Stek svampen i stekpannan och koka ur eventuell vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt koka ihop i 5 min utan lock. Rör i lingon sylten. Strö över timjan. Kokt potatis eller fullkornsris är gott till. Tips! Toppa pannan med lite färska lingon. Pricken över i!

Tack till Madeleine för receptet!

Selasa, 20 Juli 2010

Välkomna!

Att vi tycker om mat och att äta i vår familj kommer kanske inte som någon nyhet. Däremot ställer vi ofta frågan "vad sjutton ska vi laga idag?". Fantastin tryter och risken är stor att alltför ofta hamna i "falukorvsfällan".

Vi tre systrar i familjen tycker alla om att skriva och har varsin egen blogg. Nu har vi skapat en gemensam blogg där vi ska samla alla recept vi brukar använda oss av. Detta kommer att skapa en receptbank som vi själva kommer att kunna dra nytta av, men som även gladeligen får inspirera och ge förslag till andra. För att denna receptbank ska växa är andra mer än välkomna att vara en del av denna blogg. Maila in dina recept på malinjonnaelina@yahoo.se

Nu kör vi!

Spenatpasta med kryddstark korv


Dagens middag smakade verkligen bra! Jag glömde purjolöken, så tog istället rödlök och vitlök. Nästa gång ska jag ta purjolök. Istället för pumpakärnorna tog jag en färdigrostad mix av kärnor/nötter.

Ingredienser
300 g tagliatelle
250 g
fryst bladspenat
1 st
purjolök
2 st chilikryddade korvar, (ca 200 g)
0,5 dl
pumpakärnor
1 msk
smör
2 dl
lätt crème fraiche
1 dl vatten
0,5 tsk
salt

Tillagning
Använd en kryddstark korv, gärna grovmald, som smaksättare i pastasåsen.
1. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. 2. Tina spenaten. Skär purjolöken i skivor och korven i små bitar. 3. Rosta pumpakärnorna ca 2 min i en torr stekpanna. Ta upp dem. 4. Fräs purjolök och korv i smör i stekpannan. Rör i spenat, creme fraiche och vatten. 5. Låt allt koka ihop ca 2 min. Smaksätt med salt. 6. Häll av vattnet från pastan och blanda i spenatröran. Servera med pumpakärnor.

Laxpudding

Varför rekommenderar jag denna rätt? Den är inte snabb, den är inte särskilt billig och den är inte nyttig. Jo, för att det är sablans god. Har ni lite tid över en ledig dag tycker jag att ni ska unna er en klassisk laxpudding. I receptet står det 250 g rimmad lax men jag tog 200 g gravad och jag är säker på att det går bra med vilken lax som helst. Men vad ni gör - använd inte en form med löstagbar botten som läcker. Det blir lite kladdigt.

Rosendals kladdkaka

Här kommer ett recept på en kladdkaka från boken Rosendals trädgårdscafé. Det är väldigt lätt att lyckas med detta recept och få den där perfekta kladdigheten!

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
En nypa salt

Blanda alllt med det smälta smöret. Häll i en smord och bröad form - stryk ut jämnt. Grädda i cirka 30 minuter på 175 grader.

Kladdkakan uppskattas av både stora och små! Här äts den med grädde och jordgubbar.

Rabu, 14 Juli 2010

Jonnas kanelmüsli


Lika många delar rågflingor och havregryn
Krossat linfrö
Solroskärnor
Hackade eller hela hasselnötter, sötmandlar etc.
Några msk vatten
Några msk olja
Russin
Veteflingor, vetekli etc. om du vill ha extra fibrer i.
Kanel

Blanda flingor och gryn på stor plåt. Blanda i linfrö, solroskärnor, nötter. Krydda med kanel efter tycke och smak. Stänk över rapsolja och vatten - blanda in i müslin. Sätt in i ugnen på 180 grader i cirka 25 minuter. Rör om då och då (jätteviktigt)! När müslin känns rostad och fin ta ut ur ugn och blanda i russin. Låt stå och torka ett tag innan du har ner i burk.

Kräftstjärtspaj

Pajdeg:
2,5 dl mjöl
100 g smör
1 ägg
Lite kallt vatten

Fyllning:
1-2 dl kryddblandning (persiljan, timjan t.ex)
1 burk kräftstjärtar
3 ägg
2 dl creme fraiche
Salt och peppar
Ev en gnutta muskotnöt
Riven ost
Gör en äggstanning av ägg, creme fraiche och kryddor. Lägg kräftstjärtarna i det uttryckta pajskalet och häll över äggstanningen samt osten.
-

Kräftstjärtspaj är en favorit hos oss på både midsommar- och påskbuffén.

Örtagårdslimpa

Detta recept hittade jag för några år sedan i tidningen Lantliv. Det är riktigt gott, men jag har ännu inte lyckats med att få det perfekt (det har blivit en aning för kladdigt). Jag hoppas att övning ger färdighet!

5-7 dl ljummet vatten
50 g jäst
ca 6 dl rågsikt
ca 6 fl vetemjöl
ca 1 dl kruskakli
Valfri tillsättning (nötter t.ex)
Örtagårdskrydda
Salt

Blanda vatten och jäst. Ha sedan i allt förutom kryddorna. Låt jäsa i 10-15 minuter. Häll degen i en liten långpanna. Strö över salt och örtagårdskrydda och eventuellt lite riven ost. Låt jäsa lite till. Grädda 20 minuter på 225 grader.

Kikärter från Noret

Till mitt födelsedagskalas gjorde jag en variant av Kikärter från Marrakech från kokboken Kärlek Oliver och Timjan. Det är fantastiskt gott, går snabbt att laga och är ju en riktig toppenmåltid med mycket bönor och kryddor!

1 Gul lök
Vitlök
Olja
1 röd Paprika
Spiskummin, chili, gurkmeja, paprikapulver, salt
1 burk Krossade tomater eller burk med hela
2 dl ca Vatten
Kikärter på burk eller egna
Andra bönor, ex kidneybönor, stora vita bönor
Majs

Hacka gul lök och vitlök, fräs i olja. Rör ner kryddorna, snåla inte på kryddorna. Det ska bli smak och färg! Fräs lite till. Blanda i den hackade paprikan och fräs på. Blanda i bönor och ärter, majs. Slutligen tomatkross, vatten, salt, låt koka ihop och bli mustigt. Första ggn jag gjorde det hade jag majs i, det var gott. Man kan även ha i spenat, mangold (rör i efter kokningen). I orginalreceptet är det även mynta och färsk koriander.
Till kan man med fördel servera ex bulgur. På födelsedagen gjorde jag en kall sallad med fullkornsbulgur, feta, rödlök etc. Idag åt jag det till matvete och matlagningsyoghurt, broccoli och lite rostade sojabönor! Det var dock första gången jag åt matvete och det var sådär tycker jag. Fullkornsbulgur är mycket godare!

Selasa, 13 Juli 2010

Smoothie 1

Blanda naturell lättyoghurt, kiwi, banan, röda vinbär, lite fibergryn och linfrön. Mixa!

Mammas fiskgryta med färg

Skär 400 g halvtinad vit fisk (typ hoki) i kuber. Fräs dessa i smör och krydda med curry, paprikapulver salt och vitpeppar. Strö på lite mjöl och rör försiktigt så inte fisken smulas sönder totalt.Häll i 2 förpackningar/burkar tomatkross och en halv fiskbuljongtärning. Låt småputtra ett tag.Sist, men inte minst, har du i 3 hårdkokta ägg skurna i bitar och persilja (fryst eller färsk).

Servera med ris eller bulgur

Potatis- och broccolisoppa

8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 tsk timjan
0,5 krm sambal oelek
4 st potatisar
4 st vitlöksklyftor eller 1 gul lök
400 g broccoli
1 msk rapsolja
Salt
Peppar

Koka upp vatten, buljongtärningar, timjan, sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Koka potatis, lök och broccoli i buljongvattnet i ca 10 minuter. Mixa! Rör ner olja och smaka av med salt och peppar. Servera med en klick creme fraiche.

Kickans soppa

1 liter vatten
2 tärning grönsaksbuljong
5-6 potatisar
1 äpple
1 vitlöksklyfta
1 knytnävsstor rotselleri
Creme Fraiche

Skär potatis, äpple och rotselleri i bitar. Koka alltsammans (inklusive buljongtäring och pressad vitlök) i vattnet tills det blivit mjukt. Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. Ha i creme fraiche och rör om. Servera gärna med en klick kall creme fraiche.

Magdas medaljpasta

2-3 kycklingfiléer
1 stor röd paprika
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk soya
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
2 dl creme fraiche 34%
1/2 msk vetemjöl

Skär kött och paprika i strimlor. Koka upp vatten, buljong, soya och juice. Lägg ned köttet, lite i taget så det inte slutar koka, och låt puttra i 4-5 min. Dra av från plattan. Blanda mjölket med creme fraichen och rör i grytan. Lägg i paprikan. Koka upp under omrörning och låt koka ytterligare någon minut. Servera med pasta.

Gottegrisen kolagömmor

Här får ni ett recept på riktigt onyttiga och härliga kakor: rör 250 g smör och 2 1/4 dl socker poröst. Använd gärna matberedare. Rör i en äggula. Tillsätt 3 1/2 dl vetemjöl, 1 dl kakao, 1 krm salt och 1 tsk vaniljsocker. Arbeta ihop, men inte för länge. Låt degen vila svalt i ungefär 30 minuter. Rulla till bollar och lägg i små pappersformar. Tryck ner en kola/dumle i varje. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt stelna till. KLART!

Tonfisksallad

5 dl kokt kallt ris (bulgur eller dylikt funkar så klart också)
2 burkar tonfisk i vatten (och ta inte Euroshopper för då kan ni lika gärna gå till djurmatshyllan och ta katt-tonfisk)
1 burk majs
1 hackad röd paprika
1/2 strimlad purjolök
2 tomater i klyftor
Saften av 1 citron
Örtsalt och svartpeppar
4 kokta ägg i klyftor
Blanda allt och lägg äggen på.

Servera med:

Rhode islandsås
3 dl gräddfil
1/2 dl majonäs (jag tog lätt)
2-3 msk chilisås
1 tsk äppelcidervinäger
Salt

Vaniljbullar

Kanelbullar i all ära men ibland är det kul med lite variation. Igår bakade jag bullar fyllda med vaniljkräm. Lite pillrigare men inte svårt. Kavla ut degen som vanligt, skär den i kvadrater, lägg på en klick vaniljkräm (i det här fallet pulvervarianten, men vill man göra från grunden så blir det säkert ännu godare), nyp ihop hörnen och vänd på bullen. Pensla med ägg och grädda som vanligt.

Julias frukostbullar

Jag blev bjuden på detta bröd när jag var på besök hos Julia i Karlstad. Sedan dess har de namnet "Julias frukostbullar". Tack för tipset gullan!

5 dl vatten
1 dl naturell yoghurt
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl solrosfrön
1 st riven morot
0,5 dl linfrö
0,5 dl raps-eller olivolja
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special

Värm vatten och yoghurt till 37 grader. Rör ut jästen. Häll i övriga ingredienser, mjölet sist. Degen ska vara lös. Låt jäsa i 1,5 timme. Värm ugnen till 225 grader. Knåda ej, dela bara upp i 10 bitar. Grädda i 15 minuter.
-
Frukostbordet i Karlstad. Tyvärr fastnade inte brödet på bild.

Timjan- och tomatbröd

1 paket jäst
7,5 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
5 msk olja (oliv eller raps)
2,5 L mjöl
1 burk krossade tomater
3 msk timjan

Det är en stor sats bröd så använd gärna assistent. Smula jästen och lös upp med vattnet. Blanda i resten av ingredienserna och rör ihop till en smidig deg (min blev lite kladdig). Låt jäsa i 40 minuter. Rulla ihop till bullar (jag fick 35 ganska stora bullar) och lägg på plåtar. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 200 grader i 15 minuter.

Saltade, rostade sötmandlar

Såhär i varma, svettiga sommartider är man ofta sugen på något salt!

Ett otroligt gott tilltugg är saltade sötmandlar. Man blötlägger sötmandlar, vänder i salt och rostar i ugn ca 20 min 150 gr. Otroligt gott till en kall öl en varm kväll.

Kladdkakemuffins

Rör ihop 2 ägg, 2 dl socker, 1 dl ljust muscovadosocker (jag tog råsocker istället men det går säkert bra att bara använda vanligt vitt socker också), 1 1/2 msk vaniljsocker, en nypa salt, 4 msk kakao, 1 1/2 dl vetemjöl och 1 dl smält smör (ca 75g). Häll i muffinsformar och grädda ca 20 minuter i 175 grader.

Toppa med grädde eller en kula glass.

Anns filmjölksbröd

10 dl Vetemjöl
2 dl Grahamsmjöl
3 tsk Bikarbonat
1 tsk Salt
1,5 dl Hasselnötter
1 dl Russin
1 dl Linfrön
1,5 Ljus Baksirap
10 dl Filmjölk valfri %·

Sätt ugnen på 175 gr. Smörj två avlånga bakformar (ca 1,5 l)· Mät upp samtliga torra ingredienser i en bunke. Rör om.· Tillsätt sirap och filmjölk och rör till slät smet.· Fördela smeten jämt i formarna, ställ in i nedre delen av ugnen.· Grädda i 60 minuter. Ev. kan du behöva lägga över folie mot slutet.· Stjälp bröden ur formarna, låt svalna på galler, under bakduk!

Havrebaguetter

Ett av de brödrecept jag gör mest är ett jag fått av min vän Michie. Från början kommer det från receptboken Kärlek Oliver och Timjan.

Smula ner 1/2 paket jäst i en bunke, strö över 2 tsk salt och klicka i 1 msk honung. Mät upp 6 dl fingervarmt vatten, och häll lite av vattnet i bunken och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet. Tillsätt 2,5 dl fiberhavregryn och 10 - 10,5 dl vetemjöl. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Strö över 1-2 msk vetemjöl och låt jäsa 1-2 timmar. Värm ugnen till 260 grader. Lägg ett bakpapper på en plåt. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte! Skär bara degen i fyra delar och forma eller fös ihop degbitarna till långa smala baguetter, lika långa som plåten. Mjöla bröden lite och lyft över dem till plåten samtidigt som du vrider dem så de blir lite skruvade/snurrade/spiralformade. Grädda direkt i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare i 12-15 minuter.

Squashpaj med pesto

Deg
125 gr smör
3 dl vetemjöl

Fyllning
300 gr
fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
Svartpeppar
4 msk pesto
½ medelstor squash

Garnering
Körsbärstomater
Olivolja
Balsamvinäger
Svartpeppar

Gör pajdegen. Man kan variera degen och ex ha i mer graham, ett ägg etc. Tryck ut degen i form. Låt gärna vila lite i kylskåp. Förgrädda pajskalet lite i 225 gr. Smula ner osten i pajskalet (jag hade bara 200 gr fetaost då förpackningarna ofta är 200 gr...) Häll över äggstanningen (jag gjorde lite mer äggstanning än vad som står i receptet, gör ofta det när jag gör paj). Klicka ut peston. Hyvla över squashen med en osthyvel. Pensla med lite olja. Grädda i cirka 30 min. Ha på tomaterna innan servering.

Lax med viltsmak

600 g laxfilé (hel eller 4 portionsbitar)
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk konc vilt- och kantarellfond (eller viltfond)
2 msk lingonsylt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan

Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form. Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.